15 Mayıs 2013 Çarşamba

"Side Effects"

   Adetimdir, izlemeden önce filmin konusuna dair birşeyler araştırırım. Bay Soderberg Contagion'da gıda sektörüne iyi çengel atmıştı. Filmin adı ve konusunu görünce "Hah dedim, şimdi sıra ilaç sektöründe !". Oturduk, izledik.
   Depresyona giren kızımız, yeni psikiatrının reçetelerine uygun olarak yeni bir tedaviye başlar, kocasını öldürür, olaylar gelişir. Konumuz budur.
   Tempo bazen sünse de (var böyle bir fiil !) genel olarak ilginiz düşmeden izlenebilir. Oyunculuklar ise iyidir (cudlovı tenzih ederim, teknik olarak gayet başarılıdır)(ketrinzetacons'un çerçeveli gözlükleri ise "zurefa" (Bkz.Attila İlhan "Haco Hanım Vay !") karakterine pek fazla bir şey katmamakta, oyunculuk vasatı aşmamaktadır. (Zaten filmden hemen sonra bipolar bozukluk (eskinin manikdepresyonu) teşhisiyle kliniğe kaldırılmıştır)) (parantez hesabım şaşmıştır an itibarıyla)
   Filmimizde iyi adam diyebileceğimiz kimseler yoktur. Her karakter öyle ya da böyle bir şekilde kötücüldür. Müzikler, görüntüler, çekimler ortalamanın üzerindedir. 
   Filmimize getireceğim en büyük eleştiri ise verilen meşaza olacaktır. İlk yarısında aynen "Contagion" gibi sert başlayan, kısa planlarla seyirci katkısı gerektiren, ilaç endüstrisine sıkı salvolar savuran filmimiz; ikinci yarıdan itibaren bir mesaj filmi değil bir holivut filmi haline bürünmekte, seyirciye bırakılan soru işaretleri gereksizce açıklanmaya çalışılmakta, ilk başta hırpalanan ilaç sektörü (nedendir bilmiyorum. lobileri mi çok güçlüdür ? filme sponsor mu olmuşlardır ? artık bilmem !) pışpışlanıp, pir-ü pak edilmekte, bu da fakirin asfalyalarını feci halde attırmaktadır. 
   İçerdiği bazı cinsel içerikli sahneler yüzünden sabi sübyanla seyredilebilitesi (işte böyle bir kelime var mı gerçekten bilmiyorum) yoktur. Ama siz çocukların yatmasını beklemeyin birlikte izlemeye başlayın ilk yirmi dakikadan sonra onlar sıkılıp başka meşgaleler uyduracaklardır. 
   İlaç sanayiine saydıran film izleyeyim diyorsanız izlemeyin, ama komplolu, entrikalı vasatüstü holivut (pilavüstükuru gibi oldu bu da) izleyebilirim, beni bozmaz diyorsanız buyurunuz efenim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder