11 Mart 2013 Pazartesi

"Kutsal Dedektiflik Bürosu" Douglas Adams'tan...

   Bilimkurguya merakınız varsa "Otostopçunun Galaksi Rehberi"ni kaçırmış olamazsınız. Bu kallavi eserde Daglıs Edıms kendine özgü kemikleşmiş bir okur kitlesi yaratmıştı. Arturdent ve galaksilerarası seyahatlerde yanından ayırmadığı havlusu ile birlikte (havlu bağlantısına tıklarsanız ilginç bir günü tanımış olursunuz) nice maceralar yaşamış, farkına varmadan bilimkurgunun günümüzdeki dayanak noktaları hakkında bir güzel de bilgilendirilmiş, arada çokça da gülümselemeler sarfetmişizdir. Bir romanın bu etkisi yaratmasıysa oldukça şükeladır tabiy ki.
   Ne yazık ki Daglıs Edıms çok erken yaşlarda (49) hayat defterini dürerek aramızdan ayrılmıştı. Bu durum sadık okuyucuyu üzmüş, fakir gibi sonra keşfedenleri ise düpedüz hayal kırıklığına uğratmıştı.
   Kutsal Dedektiflik Bürosu, (bütünselci dedektiflik bürosu denilmesi daha uygun olacaktır) daglısedımsın kaleminden çıktığı apaşikar olan, her paragrafı nükte dolu, ani ve ilgisiz geri dönüşler, ileri çıkışlar, ilgisiz bilgilendirmeler içeren; kendisine aşina tüm okurların yazarını bilmese de iki paragraf okuduktan kelli "bunu daglısedıms yazmış abi yav" diyebilecekleri ilginç bir cep romanı. Kabalcı basmış, 279 sayfa, artık kitapçılarda nette falan bulunabiliyor (zira ilk çıktığında bulunamama gibi bir sorunu vardı), pire kukusu gibi harflerle yazıldığından yakın gözlük gerektirebilir, içinde Schrodinger'in kedisi de vardır, kuantum mekaniği de, dörtmilyar yaşındaki bir hayalet de, zaman makinesi de. Velhasıl aşure gibi kitaptır.
   Bilimkurgu meraklıları kaçırmayacaklardır ama yine de uyarımı yapmak isterim. Kitap ilk başlarda biraz yavaş ilerlemekte, motoru körelmiş bir dizel fargo hissi yaratmakta ancak ilk 100 sayfadan sonra motor ısınmaktadır. Kendi açımdan bir "Otostopçunun Galaksi Rehberi" tadı alamadığımı söylemeliyim (ki o A4 boyutunda, 700 sayfalık, yine pirekukusu puntolarla yazılmış bir ateştuğlasıdır). Ha bir de bütünselci dedektifimiz Dirk Gently, asla arturdent kadar sıcak ve (kırmızı bir şapka ve ayaklarına kadar uzanan deri bir pardesü giyse de) kanlıcanlı değildir.
   Siz bilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder