19 Mart 2013 Salı

"Büyük Kasaba" Lawrence Block'tan House of Cards....

   Sayın Bay Block'u hep cep kitaplarıyla tanıdık, okuduk, sevdik. Scudder ve Rhodenbarr'ın dışında yarattığı karakterlerden Tetikçi John Keller, iki kitabıyla sahne aldı ve diğerleri kadar alkış toplayamadı...
   Bay Lourıns bu kez 567 sayfalık bir tuğlamsıyla dikkatimizi celbediyor. "Small Town", 14x20 ebatlarıyla bir cep kitabına benzemesine rağmen kalınlığıyla gözümüzü korkutuyor.
   Hiç gözümüzün korkmasına gerek yoktur. Zira yazarımız eski tarzında devam etmiş, yalnız bu kere karakterleri daha bir çeşitlendirmiş, daha ayrıntılı tasvirlere ve olay kurgusuna girmiştir. Özünde polisiyedir. 
   Bilmem yazarın daha önceki düz, akıcı üslubuna olan aşinalığımdan mıdır nedir : kitap beni fazla çekmedi. Hayır karakterler dantel dantel işlenmiş, üsluptaki mizah korunmuş, anlatılanlar olmayacak şeyler değil. Ama yok işte. Belki de bu 11/9 travması, bünyede temcit pilavı çağrışımı yaptığından, belki de eski karakterlerin olmaması. Neticede, eskiler kadar cezbetmedi fakiri. 
   Arada yapılan bir sanat tanımlaması fakirin aklında kalmıştır ama.
   Sanat, incidir.
   Asude ruhlar kimi zaman rahatsızlık hisseder ve bunu bir şekilde dışa vurur. Aynen istridyenin içine kaçan kum tanesinin etrafının, rahatsızlık vermemesi için sedefle kaplanarak incinin zuhur etmesi gibi. Van Gogh'u düşününce doğru gibi geliyor.
   Kitaba dönelim. Sadece yolculuklarda gideri vardır. Tefekküre niyetliyseniz yaklaşmayınız...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder