16 Kasım 2012 Cuma

"Gönül Dağında Bir Garip" Haşim Akman'dan Neşet Ertaş Kitabı

   Kitap 2006'da yazılmış. Geçenlerde Usta'yı sakladıktan sonra İş Bankası Yayınları da hayırlı bir amel işleyip yeniden basımını yapmış. D&R'da hemmencecik ön taraftaki sepetlerin üstüne koymuş.

   İlk önce "yahu ölümün bu kadar ticareti olmaz" dediysem de fiyat etiketine göz attım. Dediğimden utandım, sekiz (rakamla 8) TL fiyat etiketi koymuşlar. Neymiş : "çok kitap okurum ama pahalı" diye bir bahanemiz kalmıyor. Azıcık türküye meyyalsek ayıracağız o kadarcık paramızı alıp okuyacağız.

   Kitap Neşet Ertaş hakkında yazılan ilk kitap değil. Daha önce Bayram Bilge Tokel 1999 yılında Akçağ Kitabevinden bir Neşet Ertaş kitabı yayımlamış. Daha didaktik olduğunu düşündüğüm kitapta "maya, barak, hacı taşan, abdal, çekiç ali" gibi bazılarımıza uzak gelecek kavramlar ayrıntılı şekilde aydınlatılıyor, bazı isimlerin (oğuz aral, arif sağ gibi) usta hakkındaki görüşlerine yer veriliyor ve pek de bilinmeyen fotoğraflarıyla bir Neşet Ertaş ropörtajı sahne alıyormuş. Bulabilirsem okumak gerek...

   Bu kitabımız doğrudan usta ile yapılan bir uzun ropörtajın söyleşi haline getirilmiş şeklidir. Herhangi bir şekilde çanak tutucu sorular değil, bilakis cevaplaması hayli zor, fincancı katırlarını ürkütecek cevaplar verdirecek sorular sorulmuştur. Rahmetli de bunları kendine has naif ve basit üslubuyla cevaplamış, bazılarını da ustaca geçiştirmiştir. Soruları cevaplarken sık sık başvurduğu bir yöntem de : türkülerine sığınmaktır. Pek de iyi yapmaktadır. Sorulara bakınca türkülerin sorulara cuk oturduğunu görmekteyiz. 

   Aklımda şu satırlar kalmış :
" - Türkülerinizde genellikle tabiatın, insanın iç güzelliği, aşk, sevgi temaları ağır basıyor. Neden ?
   - Daha ötesi yok da ondan."

   Önceden uyarayım. Neşet Ertaş'a körükörüne bir hayranlık içerisindeyseniz okumayınız, zira satır aralarında ustanın yaptığı hatalar,  kendince doğru olabilen fakat size doğru gelmeyebilen (var mı böyle bir sıfat ?) eylemler olabilir. Satırlar hatalı da olsa kişiliğini yansıtmaktadır. Siz gözünüzde bir çağdaş Yunus Emre, Pir Sultan Abdal canlandırmış olabilirsiniz. Kitabın size yansıttığı insan ise hatalarıyla, kusurlarıyla kanlı canlı bizim gibi bir insan.  Hepsi bu kadar.

   Haydi eyvallah !...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder