19 Kasım 2012 Pazartesi

Fotoğraflı Tarsus Gezi Rehberi ve İki Yemek Önerisi...

   Tarsus'un kısmetsizliği, Adana ve Mersin arasında kalması. Devasa bir Adana ve ondan aşağı kalmayan bir Mersin'in ara istasyonu olmuş yıllarca. Aslında binlerce yıl önce deniz kıyısında olan şehir, deltanın genişlemesiyle içerlek kalmış. Şehrin meydanına geldiğinizde ortada etrafı tellerle çevrilmiş bir genişçe bir alan dikkatinizi çekecektir. Yakından baktığınızda öyle çok da fazla derin olmayan bir geniş bir çukurda ana caddesi, evleri,  sokaklarıyla binlerce yıllık bir şehir kalıntısı göreceksiniz. (Amerika'da falan olsa cam fanuslarda saklarlar) Şaşırmayın.
   Mersin ve Adana'dan her yirmi dakikada kalkan bir trenle yirmi dakikada üçbuçuk tl. karşılığında Tarsus'a kolayca ulaşabiliyoruz. Tahammülfersa yaz sıcakları ve kış soğukları gözönünde bulundurulursa  ilkbahar ve sonbaharda gidilmesi, daha iyi olur. Düz bir şehir olduğundan heryere yürüyerek gidilebilir. Zaten görülecek yerlerin tümü bir iki kilometre çapında bir dairede olduğundan bisiklete falan da gerek yoktur. 
   Şimdi aklımda kalanlar madde madde :
   Eski şehirde dolaşıp, restore edildikleri takdirde şükela ötesi bir butik yerleşim olabilecek sokakları keşfedin. 
   Danyal (Daniel) Peygamberin mezarı, Ulu Cami, hemen yanındaki Kırk Kaşık Bedesteni, St.Paul Kilisesi, Roma Hamamı kalıntıları, Kleopatra Kapısı görülebilecek yerlerdir.
   Karnınız acıkırsa Danyal Peygamberin mezarının hemen karşısında "Ömür Kebap" değerlendirilecek bir alternatiftir. Sıradan bir esnaf kebapçısı görünümündeki bu mekanda "- En iyi yaptığınız şey nedir ?" sorusuna alacağınız cevap "-Kebap" olacaktır. (Burada "kebap", Adana Kebabıdır). Önceden masanıza konan salata, soğan, ezme, maydanoz, turp, roka, taze nane, bol limonlarla yatıştırmaya çalıştığınız açlığınız, ocakbaşından gelen kokularla bir türlü yatışmayacaktır. Yiyeceğiniz kebap ise başka yerlerde bulamayacağınız kadar lezzetlidir. Fiyatlar ise gayet mütevazıdır. (İki kişilik kebap, içecek ve önceden masaya gelenler dahil onaltı (rakamla 16) lira...
   Tatlı ise, umumun önereceği gibi "Keleşoğlu" baklavalarıdır. Değişik bir alternatifse Musalla'daki (ilginç bir isim "-nerede yaşıyorsunuz ?", "- Musalla'da") Tatlıcı Ufuk'tur. Yerlilerin itibar ettiği bu yer, biraz sapa olsa da özenle yaptıkları bülbülyuvası ve bölgede "mamul" adıyla bilinen nefis kurabiyemsitraklarıyla (içi ceviz dolu, gevrek ve ince bir hamurla kapatılmış, çok az şerbetli, üstü pudra şekerli bir tatlı-kurabiye arası mamul) damak şenlendiricidir. Bir porsiyon bülbülyuvası ve mamul karşılığında dört (4) lira verdik ki, makul ötesi bir fiyat gibi geldi fakire...
   Yol sorduğumuz her kişi, yemek servisi yapan her garson, fikir danıştığımız alışveriş yaptığımız her esnaf son derece güleryüzlü ve yardımseverdi. Bir iki olsa tesadüf diyeceğim ama herkes öyle olunca insan ister istemez bir genelleme yapıyor. Tarsuslular uygar insanlar... Kasım'da Tarsus güzel memleket. Adana veya Mersin'e gidiyorsanız en azından bir gününüzü Tarsus'a ayırmanızı öneririm.
Böyle evler çok....
Ulu Camiin avlusundaki roma
sütun kaideleri..
Aziz Paul Kilisesi
Merkezdeki camiin, minare
yüksekliğindeki saat kulesi
Tarsusluların mütedeyyin olmaları
yanısıra dakik de olduklarının
göstergesidir bence
Hem minare, hem çan kulesinin
yerliyerinde olduğu bu cami,
dönemin hoşgörüsünün simgesi olabilir...
Şahmeran bu coğrafyada
önemli bir mitolojik figür..
Kebabın standart aksesuarları, müessesenin ikramı...
Ömür'ün Kebabı
Ömür'ün ocakbaşı
Musalla'daki Ufuk'un bülbülyuvası


Ufuk'un mamülleri...

1 yorum: